[counter]                                                       

 

 Riskerar ditt badrum fuktskador?

Livslängden för ett badrum beräknas vara mellan 15-20 år. Det är också då de flesta försäkringsbolag skriver ner ersättningsvärdet på materialet vid en skada till nästan noll. Vart gränsen går i praktiken beror på faktisk användning och slitage, vilket varierar från hushåll till hushåll.  Många badrum håller betydligt längre än 15-20 år, men man bör ändå börja fundera på en renovering då för att inte riskera framtida fuktproblem.

 

När man väl har fått en fuktskada har man inget annat val än att renovera oavsett om man får ersättning från försäkringsbolaget eller inte, eftersom man riskerar att få göra en totalrenovering om man väntar för länge med åtgärder. Har man otur kan fuktskadan också ha spridit sig till andra delar av huset eller lägenheten som också behöver renoveras.

 

3 saker att vara uppmärksam på gällande badrum:

 

  1. Golvbrunnen – Många golvbrunnar i äldre badrum är gamla och uttjänta eller så kan det finnas glipor mellan golvbrunn och tätskikt, vilket betyder att tätskiktet inte längre håller tätt och man riskerar fuktskador. Man bör också vara uppmärksam på den s k klämringen som håller fast tätskiktet mot golvbrunnen. Klämringen måste sitta ordentligt fast och inte gå att skruva bort manuellt. I många fall sitter dessa klämringar löst eller är felaktigt monterade och i vissa fall saknas de helt.

 

  1. Sprickor och skador i kakel, fogar och plastmattor/våtrumstapeter – Äldre badrum kan helt sakna tätskikt bakom kaklet och även om man vet att det finns tätskikt bakom kaklet kan tätskiktet vara skadat. Äldre badrum kan även ha ytskikt som inte längre är godkända i och med nya branschregler eller har våtrumstapeter som släppt i skarvarna. Det är också vanligt med utslitna golv. Gamla plastmattor tappar med tiden spänsten och blir hårda och spröda, vilket kan leda till glipor och otäta skarvar som gör att vatten och fukt kan tränga in och orsaka fuktskador och mögel.

 

  1. Anslutningar till trösklar och golvbrunn – Förvånansvärt många golvbrunnar har dålig eller felaktig anslutning. Det är också ett problem att tätskiktet inte är monterat på rätt sätt mot tröskeln eller att det saknas en tröskel helt och hållet, vilket kan leda till att vatten kan rinna ut utanför badrummet och orsaka fuktskador i andra rum.